Fioletowe szkło – dlaczego może pozytywnie odmienić nasze życie?

2021-09-20
Fioletowe szkło – dlaczego może pozytywnie odmienić nasze życie?

Czy wiesz, że w całej Unii Europejskiej marnuje się około 88 milionów ton żywności rocznie? Tak! To nie żart! Wskazuje na to raport unijnych instytucji. Kupujemy dużo, jemy mniej. Krótszy okres przydatności do spożycia sprawia, że wyrzucamy później przeterminowane jedzenie do kosza. A gdyby tak przedłużyć czas, w którym możemy zjeść produkty spożywcze? Może w tym pomóc fioletowe szkło!

Zanim przybliżymy Ci czym w ogóle jest fioletowe szkło oraz dlaczego ułatwia ekologiczne i zdrowe przechowywanie żywności, wyjaśnimy pokrótce czym jest biofotonika – nauka, która przyczyniła się do rozpowszechnienia tego niezwykłego materiału.

Czym jest biofotonika?

Biofotonika jest stosunkowo młodą nauką, która stanowi połączenie biologii i fotoniki. Od strony biologicznej zajmuje się tkankami i komórkami, analizując m.in. proces zmian w komórkach zwierzęcych czy roślinnych pod wpływem czynników zewnętrznych. Jej najważniejszy aspekt stanowi tu fotonika, czyli dziedzina badająca kwestię światła, fotonów, kwantowych jednostek czy szeroko pojętej elektroniki. Można więc pokrótce napisać, że biofotonika to nauka zajmująca się wyjaśnieniem kwestii oddziaływania światła na komórki organizmów. Jest to oczywiście spore uproszczenie, jednak pomoże Ci w zrozumieniu właściwości fioletowego szkła.

To biofotonika doprowadziła do rozpowszechnienia właściwości tego materiału!

Fioletowe szkło nie jest bowiem zwyczajnym szkłem, które ładnie prezentuje się w kuchni czy salonie. Ma niebagatelny wpływ na materiały, które znajdują się w środku opakowania wykonanego z tego typu surowca. Otóż jego działanie przypomina trochę filtr. Przepuszcza przez swoją strukturę wyłącznie pozytywne promieniowanie świetlne (UV zabijające drobnoustroje), które nie degraduje znajdujących się za nim produktów. To oznacza, że w opakowaniu wykonanym z fioletowego szkła, dłużej możesz trzymać warzywa, owoce, napoje – i to wcale nie w zacienionych miejscach! Wazon wykonany z tego surowca będzie natomiast korzystnie wpływał na rozwój roślin, które chcesz w nim mieć.

To świetne rozwiązanie do pakowania przetworów!

Wróćmy znów do marnowania żywności. Wiele produktów spożywczych psuje się, bo kończy się jego termin przydatności lub jest wystawione na działanie pełnego światła słonecznego. W przypadku słoików wykonanych z fioletowego szkła nie ma takiego ryzyka. Jeżeli przygotujesz przetwory i zamkniesz je (oczywiście szczelnie) w słoiku z tego materiału, to wystawiając je na światło słoneczne nie ryzykujesz popsucia, a wręcz zapewnisz żywności swoistą dezynfekcję końcową. Jak więc widzisz – warto zainwestować w opakowania czy butelki z fioletowego szkła. Możesz trzymać w nich nie tylko żywność, ale np. kosmetyki (zapewniając im dłuższy czas utrzymywania swoich właściwości) lub oleje. Pamiętaj też, że wykonane z fioletowego szkła butelki czy słoiki są wielorazowe. Dzięki temu – w ostatecznym bilansie – sporo zaoszczędzisz i znacznie przyczynisz się do poprawy jakości środowiska w którym żyjesz!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel